Vattenfilter för att filtrera kranvatten

0
815

Du kanske tycker att det svenska vattnet smakar alldeles utmärkt och att ett vattenfilter därför är onödigt. Men tyvärr är det inte så!

Många kommuner använder klor för att rena vattnet innan det når din kran. Men det finns klorresisteta bakterier så som cryptosporidium och giardia.

Därför är det viktigt att använda ett vattenfilter även i Sverige! I denna text berättar vi mer om detta ämne.

Olika typer av vattenfilter

Det finns en mängd olika vattenfilter. Från väldigt små enheter du installerar direkt på kranen till stora installationer som renar vattnet i hela hushållet.

Men det allra vanligaste är att installera ett patronfilter under diskbänken. Det renar inte allt vatten i hushållet men familjen kan i alla fall dricka och laga mat med helt rent vatten.

Filter behöver bytas ut

Eftersom ett filter inte varar för evigt behövs det bytas ut med jämna mellanrum. Ett enkelt kranfilter varnar dig inte om att det behövs bytas ut utan du får chansa. En lite större enhet under diskbänken har däremot ett varningssystem som låter dig veta när det är dags att byta filtret.

Testa vattnet först

Ett patronfilter anpassas efter vattenkvaliteten i hushållet. För självklart behöver du ta ett prov av vattnet för att veta vad du har att göra med.

Det är numera väldigt enkelt att ta ett prov av vattenkvaliteten i kranen. Allt du behöver göra är att beställa provrör på internet, det finns flera olika seriösa företag du kan vända dig till.

Vad tar ett vattenfilter bort?

Ett bra vattenfilter som är anpassat till den befintliga vattenkvaliteten i hushållet rensar bort alla skadliga ämnen vattnet innehåller. Det är därför det är viktigt att ta ett prov och sedan anpassa filtret ordentligt.

Men de friska mineralerna i vattnet som faktiskt är bra för dig att dricka lämnas kvar.

Har du egen brunn hemma?

Du som har egen brunn hemma har själv ansvaret för att se till att vattnet är drickbart. Kommunen tar inget ansvar för privata brunnar.

På grund av detta är det då extra viktigt att ta vattenprover för att säkerställa att vattnet faktiskt är rent nog att dricka. Även om ni inte blir sjuka i familjen kan ni ändå få i er farliga ämnen.

Bakterier vanligt om du har egen brunn

Bakterier är det allra vanligaste problemet då du har egen brunn. Vet du om att du kan använda dig av ROT-avdraget för att sanera en brunn? Självklart endast för arbete och inte för material. Men det kan ändå hjälpa en del då det kan kosta mycket att sanera en privat brunn.

Oftast beror det faktiskt på bristande underhåll av brunnen och det kan hjälpa med att utföra lättare reparationer. Ibland kan det faktiskt vara så att ytvatten läcker in. Och då räcker det oftast med att endast byta locket och täta ordentligt. Men det kan även vara smart att installera ett filter som dödar av bakterierna.

De vanligaste vattenproblemen

Genom att endast undersöka brunnen och vattnet i kranen kan du lista ut mycket!

  • Om familjen får magsjuka kan det vara mikroorganismer
  • Vita beläggningar i dusch och handfat indikerar på kalk och hårt vatten
  • Är det istället bruna fläckar kan det bero på järn eller mangan
  • Om det däremot är gröna beläggningar beror det på surt eller aggressivt vatten
  • Då vattnet får en gul färg är det på grund av humusämnen

Även om du lätt kan identifiera vad du kan se på vattnet och beläggningar bör du utföra prover på vattnet. Bakterier och kemikaliska ämnen är svåra att upptäcka med blotta ögat eller andra metoder.

Och experterna rekommenderar alltid att ta ett enkelt vattenprov för att få bukt med olika problem med vattnet. Lycka till!