Ett bra alternativ för ett tryggt bygge

0
1106

Om du ska bygga ett nytt hus finns det några olika tillvägagångssätt beroende på hur mycket du vill/kan göra själv och hur mycket en extern part ska göra. Att låta ett externt företag göra allt kallas för att anlita en totalentreprenad. Vad detta är och fördelarna med detta beskrivs nedan.

Totalentreprenad ger en trygghet

Att bygga nytt hus totalentreprenad är ett bra alternativ när du eftersöker stabilitet, trygghet och vill känna ett lugn i att husbygget blir väl genomfört. Entreprenaden tar hand om hela rubbet: kontakt med underleverantörer, material, försäkringar, tillstånd etc.

Du har bara ett avtal som kund och det är med totalentreprenaden. Det i sig är tryggt och säkert och du minimerar risken att stöta på problem med oseriösa aktörer. Har du inte en totalentreprenad behöver du själv vara i kontakt med leverantörer, köpa material och ta hand om eventuella fel och missförstånd som uppstår. Framförallt är detta mycket tidskrävande och kräver att du ständigt är närvarande i byggprocessen.

Kontraktet avgör

Vid beställning av totalentreprenad har du som sagt endast ett kontrakt med utföraren. Det är mycket viktigt att du som beställare noggrant tittar igenom vad som står där. För allt annat arbete som inte ingår i kontraktet behöver du betala extra för.

Ställ många frågor så att det är tydligt vad som ingår och vad som inte ingår. På samma sätt blir entreprenören skyldig att betala tillbaka pengar om de av någon anledning inte kan utföra det arbete som står i kontraktet.

Delad entreprenad är delat ansvar

Ett alternativ är att arbeta efter en sk. delad entreprenad. Precis som namnet antyder betyder detta att du göra vissa delar själv och andra delar gör entreprenaden. Du får mer flexibilitet med en delad entreprenad och kan möjligtvis få något lägre pris. Men du behöver å andra sidan vara i kontakt med många olika parter och behöver skriva flera kontrakt.